Inledande tankar - presentation av ett djur
Hmm här har jag nu insett att jag inte kanske medvetet har arbetet för BFL-träffen imorgon. Däremot är det väl så att säga alltid ett mål att man ska arbeta för att alla ska kunna vara med i undervisningen. Kanske uppfyller det kraven för vad vi skulle förberett kanske inte. Min tanke här är att vi kastar oss in i engelskundervisningen och ser vad vi kan hitta där.
Vad blir det, jo det blir en övning som fokuserar på att eleverna ska våga använda sitt språk i den kanske mest utsatta position som de kommer i, i skolan, nämligen att behöva stå inför sina klasskamrater och presentera något. Detta dessutom på ett språk som inte är deras modersmål.
Vad är det som behövs då? Jo en central tanke är att eleverna delvis ska glömma bort att det är ett annat språk de talar på och bara använda språket, dels att de ska klara av utmaningen det innebär att befinns sig framför sina klasskompisar. Tänker att jag därför kommer att använda mig av den övningen som jag faktiskt gjorde i båda mina 7:or. Den skulle nog mycket väl även kunna uppskattas i årskurs 6 och därunder.
Uppgiften
Mål:
Få alla elever att våga ställa sig framför tavlan och vara trygga med att berätta något inför gruppen.
Utförande:
Övningen gick till så här att eleverna fick ett exempel på hur övningen skulle gå till genom att jag först gjorde den. Under tiden att jag höll ett leksaksdjur i handen, i ena klassen en elefant och den andra en dinosaurie. Den uppgift jag utförde var att presentera djuret med namn, vem den var och vilken typ av djur samt berätta lite om utseende och vilken hobby djuret ifråga kunde tänkas ha.
Steg två i processen var nu att dela in eleverna i grupper, på grund av att mängden djur inte var oändlig. Det blev sex elever i varje grupp. Därefter fick eleverna antingen fundera ut i huvudet exakt vad de skulle säga eller skriva upp så att de på detta sätt förberedde sig för vad de skulle göra. De hade cirka 5 minuter på sig att förbereda sig inför sin presentation.
Steg tre i processen var nu att dela in eleverna i nya grupper så att en person från varje grupp fick komma upp till tavlan och där få möjlighet att berätta om sitt djur. Men noteras bör att det så att säga blev nya konstellationer av elever som fick gå upp till tavlan, men ingen behövde stå helt själv framför sina klasskamrater. Det tror jag tar bort lite av den värsta bävan att stå inför en publik och vara den som har ordet.
Men de fick inte göra detta utan att de som var publik fick reda på sitt mycket viktiga uppdrag, nämligen att endast ge all positiv kritik som de kunde komma på. Det fick dock inte endast bestå av att det var loud and clear utan de skulle peka på någonting i innehållet. Det vill säga de var tvungna att lyssna på varandra noga. Till saken här hör att eleverna inte ska räcka upp händerna utan de ska alltid vara beredda på att de kan få frågan.
Resultat
Hur gick detta nu? Jo det blev faktiskt ganska bra i båda klasserna. De kastade sig in i uppgiften vågar jag säga. Alla, även de som verkligen vid ett flertal tillfällen gett uttryck för att de absolut inte ville stå inför gruppen och presentera någonting kom igång och presenterade.
Reflektion i helklass
Hanns med i endast en av klasserna där det var en förhållanndevis god respons på uppgiften. De flesta tyckte att det var roligt. Någon tyckte att det var bra att de inte fick så mycket tid på sig för då hann de inte bli nervösa över uppdraget. De fick möjlighet att använda sin fantasi vilket var uppskattat från flera håll.
Det var inte lika lätt att komma på vilka förmågor de använt sig av men de var på väg åt det hållet.
En personlig reflektion om detta är att det faktum att man får hålla något i handen som har med uppgiften att göra underlättar mycket när man ska presentera någonting, kanske för att det tar bort uppmärksamheten från personen och sätter fokus på någonting utanför den som man ska presentera.